Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı Fındık Gülü ile ilgili üreticileri uyardı.
Fındık Gülü , Fındık Kozalak akarı nedir ?
Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı tarafından yapılan uyarıda ;Fındık kozalak akarı, gözle görülemeyecek kadar küçük bir çeşit akardır. Mart-Nisan aylarından başlayarak fındıklarda meyve ve sürgün gözlerine girerek onların deforme olarak şişmelerine halk arasında FINDIK GÜLÜ gibi isimde verilen kozalakların oluşmasına neden olurlar. Kışı oluşturmuş oldukları bu kozalaklar içerisinde geçirirler.
Fındık bahçelerinde özellikle Yağlı ve Palaz çeşidinde yoğun olarak görülen ve %70 oranında zarara neden olabilen fındık kozalak akarı, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduğu için bu zarar üretici tarafından fark edilmemekte, mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olduğu gibi sebep olduğu uç kurusu da ayrı bir kayıptır.
Fındık Gülü , Fındık Kozalak akarı ile nasıl mücadele edilir ?
Mekanik mücadele oldukça etkilidir.Sonbahar- kış mevsimlerin de bitkinin yapraksız olduğu dönemlerde çok rahat görülebilen kozalaklar fındık toplar gibi toplanarak bahçenin bir yerine bırakılmalıdır. İçerisinde faydalı böceklerinde olmasından dolayı yakılmamalı veya gömülmemelidir.
KİMYASAL MÜCADELE İÇİN EKONOMİK ZARAR EŞİĞİ BİR DALDA 5 VE DAHA FAZLA OLMASIDIR. DEĞİLSE KİMYASAL MÜCADELE GEREKMEZ
AKARIN KOZALAĞI TERKEDEREK YENİ GÖZLERE HÜCUM ETTİĞİ ZAMAN MÜCADELE EDİLMELİDİR. ÇÜNKÜ AKAR KOZALAK İÇİNDE OLDUĞU ZAMAN İLAÇ ETKİLİ OLMAZ
İLAÇLAMA ZAMANI FINDIĞIN FENOLOJİSİNE GÖRE TESPİT EDİLİR.FINDIK MEYVESİNİN MERCİMEK BÜYÜKLÜĞÜNE GELDİĞİ,YAPRAKLANMANIN 4-4,5 YAPRAĞA ULAŞTIĞI;NİSAN SONU- MAYIS BAŞINDAKİ BİR HAFTALIK DÖNEMİ KAPSAR
İLAÇLAMA BÜTÜN BİTKİYİ KAPLAMA ŞEKLİNDE YAPILMALIDIR.
HAVANIN SERİN SAATLERİNDE UYGULANMALI ve BAŞKA İLAÇ VEYA YAPRAK GÜBRESİ İLE KARIŞTIRILMAMALIDIR
Kimyasal mücadele yapacak üreticilerimiz;
%80 sıvı kükürt, Gülleci Bulamacı,Kalsiyum polisülfür (Suprakal) kullanabilirler.Bu İlaçlar kullanılırsa , aynı zamanda küllemeye karşıda koruyucu mücadele yapılmış olur.