Fındık Filiz Güvesi nedir ?
Fındık bahçelerinde ilk erginler mart ayı sonlarında görülmeye başlar. Yumurtalarını genellikle yaprakların üst yüzeyine tek tek bırakırlar. Yumurtadan çıkan larva, yapraklarda beslenir. Sonbaharda erkek çiçekler veya kozalak akarlarının zararı sonucu oluşan kozalaklara geçmeye başlar ve kışı burada geçirir. Larva ertesi yıl mart ayı başlarından itibaren sürgünlerin özüne girerek galeri açar. Fındık filiz güvesi larvalarının ilk zararı temmuzda yapraklarda görülür. Larvalar, yaprağın alt yüzünde orta damarla yan damarların birleştiği koltuklarda beslenerek üçgen şeklinde karakteristik kahverengi lekeler oluşturur.Bu lekeler larvanın ördüğü ağ ve beslenme artıklarından meydana gelir. Yaprağın üst yüzeyi daima sağlam kalır. Larvalar orta damarlarda bir galeri açar ve beslenmediği zaman orada gizlenir. Sonbaharda larvalar erkek çiçeklere (püs), göz diplerine ve kozalaklara geçer. Püsleri ağlarla birbirine birleştirir, birleşen püsler arasında koyu renkli pislikleri ile karışık bir kabarıklık meydana getirir. Kemirilen erkek çiçek gelişemediği için kıvrılır. Kozalak içindeki larvaların galeri ve beslenme artıkları kolayca görülür.
Mart ortalarında, kozalaklarda beslenenler hariç bütün larvalar sürgünlerin diplerindeki muhafaza yapraklarının arasında ördükleri kabarık ağ içerisinde bulunur. Zarara uğrayan henüz gelişmekte olan sürgünler kurur, ancak ağ ile dala yapıştırılmış olduklarından düşmezler. Bu şekilde kurumuş sürgünler filiz güvesinin tipik zarar şeklidir. Zarar görmüş göz ve sürgünler koparılınca ortada larva giriş deliği görülür. Gelişen sürgünlerdeki larvalar uca doğru galeri açarak sürgün uçlarının kurumasına neden olurlar. Bir larva 5 ayrı sürgünü kurutabilir.
Kozalak akarlarıyla mücadele edildiğinde Fındık Filiz Güvesi ile de mücadele edilmiş olur. Çünkü, fındık filiz güveleri de kışı kozalakların içinde geçirirler ve ilkbaharda yeni gelişen tomurcuklarla sürgünlerde galeri açarak kurumalara neden olurlar.
Kimyasal mücadele, larvaların erkek organlara ve kozalaklara göç ettiği yaprak döküm başlangıcına (eylül sonları) kadar yapılmalıdır.
Bakanlık Ruhsatlı BKÜ ürünleri için linke tıklayın