Mayıs ayı Fındık bakımı nasıl yapılır ?
Çarşamba Ziraat Odası Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ;MAYIS AYI FINDIK TARIM TAKVİMİ
Tüm canlıların kış uykusundan çıkıp faaliyete geçtiği, fındık çotanaklarının dirilip dane içlerinin oluşmaya başladığı bu ayda fındığın zararlıları da zarar vermeye başlamışlardır.Bu bakımdan mayıs ayındaki zararlı mücadelesine önem verilmelidir.
Bir çiftçinin yaklaşık 200 meyveye zarar veren, fındığın en yaygın zararlısı olan Fındık Kurdu ile mücadele danelerin mercimek iriliğine ulaştığı bu ayda yapılır.
Fındık kurdu için çok çeşitli ilaçlar varsa da; gerek çevreye ve özellikle kuşlarla arılara zarar vermemek için sulandırılır ilaçlar kullanılmalıdır. İlaçlanan bahçeye üç hafta hayvan sokulmamalıdır
Bahçelerimizde Fındık Yeşil Kokarcası da varsa hem fındık kurduna hem de kokarcaya karşı etkili olan ilaçlar kullanılabilir.
Fındıkta Külleme Hastalığına karşı mücadele yapılabilir.
Tavsiye edilen azotlu (yazlık) gübrenin ikinci yarısı bu ayın sonlarına doğru uygulanır.
Fındık bahçelerinde; yapraktan verilen mikro (iz) element içeren yaprak gübreleri, mayıs- temmuz ayları arasında 15-20 gün ara ile 2-3 defa uygulanmakta olup, ilk uygulamasına ise bu ayın sonlarına doğru başlanılmaktadır.
Yabancı ot temizliği yapılabilir.Mecbur kalmadıkça otla mücadele de tarım ilacı kullanmayın.Kullanmak zorunda olursanız çevredeki arıcılara haber veriniz.
Kök sürgünü (ışkın) temizliği yapılabilir.Yılda 2 kez yapılması tavsiye edilir.