Bordo bulamacı nedir ?
Bordo bulamacı özellikle meyve veren ağaçlara uygulanan Bakır, sülfat ve Kireç karışımı olan koruyucu ve tedavi edici bir tür ilaçlamadır.Bordo bulamacı hangi hastalıklarda kullanılır ?
Bordo bulamacı çok sayıda mantari ve bakteriyel hastalığa karşı kullanılan bir tarım ilacıdır. Bordo Bulamacı; şeftalide 'Yaprak Kıvırcıklığı', yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında 'Karaleke' ve 'Ateş Yanıklığı', sert çekirdekli meyve ağaçlarında 'Bakteriyel Kanser' 'Yaprak Delen' ve 'Dal Yanıklığı', eriklerde 'Cep Hastalığı', cevizde 'Antraknoz', yosunlaşmalar gibi birçok hastalığa karşı kullanılabilen tarım ilacıdırFındıkta Nemden kaynaklanan mantari hastalıklara karşı, 'bakteriyel yanıklık', 'Dal kanseri' ve gövdede yosunlaşmaya karşı bordo bulamacı kullanılmalıdır.Ayrıca ilkbahar son donlarına karşı mükemmel bir koruyucudur.
Özellikle Sonbaharda (yaprakların 3/4'ü
veya tamamı döküldüğünde % 2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı etkili ve ekonomik bir mücadele ilacı olmaktadır.
Bordo bulamacı ne zaman ve hangi aylarda kullanılır ?
-Kasım-Aralık'ta yaprakların ¾'ü ya da tamamı döküldükten sonra % 2 dozda Bordo Bulamacı yapılır.-Şubat-Mart ayında gözler uyanmadan 1 hafta önce %1-1,5 dozda Bordo Bulamacı uygulanabilir.
Bordo bulamacı nasıl kullanılır ?
Bordo Bulamacı Uygulanırken Dikkat Edilecek Hususlar‼️-Yapraklı dönemde bordo bulamacı yapılmamalıdır.
-Ağacın üst dallarından başlayarak alta doğru, boş ve kuru dal kalmadan yıkama şeklinde tüm gövde ilaçlaması yapılmalıdır.
-Hazırlanan ilacın en geç bir gün içinde kullanılması tercih edilmelidir.
-Bordo bulamacı atıldıktan sonra ilaçlama aleti temizlenmelidir.
-Bordo bulamacı insektisit, fungusit ve akarisitlerle kesinlikle karıştırılmamalıdır.
-Yağmurlu, donlu ve rüzgârlı günlerde ilaçlama yapılmamalıdır.
-İlaçlama yapıldıktan sonra 24 saate kadar yağmur yağarsa ilaçlama tekrarlanmalıdır.